Συστροφή όρχεως

Τι είναι η συστροφή του όρχεως;

Η συστροφή του όρχεως είναι μία επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ο όρχις πραγματοποιεί μία περιστροφή περί τον άξονα του, με αποτέλεσμα να στρίβει και ο σπερματικός τόνος, το κορδόνι δηλαδή από το οποίο κρέμεται. Από τον σπερματικό τόνο περνάνε οι αρτηρίες, οι φλέβες, τα νεύρα και τα λεμφαγγεία του όρχεως. Aν δεν αντιμετωπιστεί εντός 6 ωρών. η συστροφή έχει ως συνέπεια τη διακοπή της παροχής αίματος προς τον όρχι και αποτέλεσμα τη νέκρωση και ατροφία του,

συστροφή όρχεως

Τι προκαλεί τη συστροφή του όρχεως;

Στα αγόρια, στα οποία οι όρχεις δεν κατεβαίνουν φυσιολογικά στο όσχεο με τη γέννηση (κρυψορχία), συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι ο τραυματισμός, καθώς και η έντονη σωματική δραστηριότητα ή ιογενείς καταστάσεις.

Γίνεται σύσπαση τμήματος και όχι όλου του ανελυτήρος μυός του οσχέου όπως θα έπρεπε, (κάτω από ορισμένες συνθήκες) με αποτέλεσμα την περιστροφή του σπερματικού τόνου από την πλευρά έλξης του ανελυτήρος. Έτσι με την περιστροφή του τόνου περιστρέφονται και τα στοιχεία που περιέχει, όπως η αρτηρία αυτού. Γίνεται διακοπή έτσι της τροφοδοσίας με αρτηριακό αίμα του όρχεος και κατά συνέπεια επέρχεται η νέκρωση αυτού.

Συμπτώματα

  • Πολύ δυνατός πόνος στον όρχι
  • Πόνος στην κατώτερη κοιλιακή χώρα
  • Ναυτία, εμετός
  • Ερυθρότητα του οσχέου
  • Διόγκωση του οσχέου

Αν δεν αντιμετωπιστεί ο ασθενής, ο πόνος αρχίζει να υποχωρεί ύστερα από κάποιες ώρες και αυτό είναι κακό σημάδι νέκρωσης του όρχεως.

Προσοχή! Τα συμπτώματα είναι παρεμφερή με της οξείας επιδιδυμίτιδας και ορχίτιδας και μπορεί να οδηγήσουν σε νέκρωση λόγω λανθασμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Πώς αντιμετωπίζεται η συστροφή του όρχεως

Η συστροφή του όρχεως απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση και ο ασθενής θα χρειαστεί να χειρουργηθεί άμεσα. Διανοίγεται το όσχεο, ανατάσσεται ο όρχις, και, αν είναι βιώσιμος, καθηλώνεται με ένα ράμμα στο όσχεο, ώστε να αποφευχθεί μία εκ νέου συστροφή του.

Αν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ο όρχις μπορεί να έχει νεκρωθεί και ο γιατρός να χρειαστεί να τον αφαιρέσει. Αν η συστροφή αντιμετωπιστεί τις πρώτες 5 με 6 ώρες, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, ενώ αντίθετα, μετά το πέρας 12-18 ωρών, ο όρχις νεκρώνεται και αφαιρείται. Στο ενδιάμεσο διάστημα, η βιωσιμότητα του όρχεως εκτιμάται από τον ουρολόγο στο χειρουργείο.

ΙΑΤΡΕΙΟ

Εικόνα ιατερίου 1 ουρολογος μαρουσι

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλέους 1, Μαρούσι

210 6129960

6944 258927


www.urology-marousi.gr © 2018